Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/515

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada. A la part exterior del costat esquer de l' Aksa, hi ha tocant algunas casas mal construhidas, las quals serveixen de habitació als empleats del Haram.
 Devant de la porta principal de l’Aksa hi ha una carretera de 284 peus de longitut, en quin centre s' hi veu un hermós safreig de márbre ab una font en forma de petxina que rajava antigament. Al capdevall de la carretera, una hermosa escala conduheix al Sahhara, que es l' altre edifici notable del Haram.

Lo Sàhhara.


 Lo Sáhhara es un temple que per sa armonía ab l' Aksa, pot considerarse com formant part d' un tot. Pren lo nom d’ una roca molt venerada que hi ha en lo centre del edifici.
 Está situat lo Sahhara sobre una plataforma paralelógrama d’ uns 460 peus de llarch de N. á S., y 399 d’ ample de E. á O., elevada uns setze peus sobre 'l plan general del Haram: s' hi puja per vuyt escalas; duas per lo costat del S., duas per lo N., una per l' E., y tres per l' O. Casi al mitj de dita plataforma, ben enrajolat de marbre, s’aixeca lo magnífich edifici del Sahhara, temple octógono, quals costats per la part exterior tenen cada qual setanta un peu de longitut.
 S' entra en lo Sahhara per las cuatre portas següents:
 Beb lo Kèbla, per la part del S.
 lo Garb, per la del O.
 e Djènna, per la del N.
 Davud, per la del E.
 Lo Beb lo Kèbla es un hermós portxo, sostingut por vuyt columnas corintias de márbre. Las demés portas rematan en hermosas armaduras, suspesas y sens columnas.
 Al centre del edifici s’ eleva una grandiosa cúpula esférica, ab dos rengles de finestras grans que donan á fora, y sostinguda per cuatre groixuts pilans y dotze magníficas columas colocadas en círcul.
 Dit círcul central se troba rodejat de duas naus octógonas concéntricas, separadas entre sí per vuyt pilastras y setze columnas de la mateixa especie y magnitut que las del centre, y son d’ un hermosíssim márbre. Los sostres son plans; tots