Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/521

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


Fora d’ aquest costat septentrional del temple hi ha lo Seraia ó palau del gobernador de Jerusalem, tocant á la paret del temple y ab finestras al gran pati.
 A la part occidental d’ aquest, prop del ángul NO., s' aixeca una mesquita d’ una sola nau, lloch d' oració pera 'ls mogrebins ó mussulmans occidentals: consta d’ una simple volta punxaguda, qual amplaria podrá ésser de quinze peus, y trenta de llargada.
 Cap al S. s' hi veu una llarga filera d’ archs sobre pilans cuadrats, y sobre 'ls archs, habitacions y galerías, ocupadas avans per las escolas de Jerusalem. Avuy dia están del tot abandonadas.
 Sobre ditas galerías hi ha altra mesquita composta de voltas cuadradas ó de tortuga, al entorn de dos grossos pilans que hi ha en lo centre. Es actualment lo lloch d’ oració pera 'ls indivíduos del rito Hanbeli, y com llavors no n' hi havia en Jerusalem, l' imam y 'l mudden estavan sols en las oracions canónicas de cada dia.
 En una capella situada á la part interior de la mesquita s' hi venera lo sepulcre d' un sant home, anomenat Sidi Mohamed lo Hhalili. Seguint lo costat occidental de la plassa se veu una estancia tancada ab clau, hont hi ha una escala que du á una pessa de volta subterránea, d' uns quinze peus en cuadro. Allí fou hont baixá lo profeta de l' Borak, quan vingué de la Meca en una nit y encare 's veu un anell de ferro clavat en la paret, hont lo profeta lligá la celestial cabalcadura, avans d' entrar en lo temple á pregar ab los ángels y profetas.
 Dit lloch, avuy subterráni, era avans una de las portas del temple, ja que encara 's veu la part superior d’ una porta magnífica, qual dintell es d’ una sola pedra de vint peus de llarch. Se cregué que dita volta era d’ una sola pessa; més jo he reconegut perfectament las junturas de las pedras que la componen.
 A la part exterior del mateix costat del pati del temple, surtint per una gran porta, se veu lo Mehkemé ó tribunal de justicia, entre la mesquita del rito Hanbeli y l' aposento del Borak.
 Cap á la extremitat S. del costat oriental del pati, hi ha