Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/525

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada. Desde la cima d' un de dits serrals vaig dcscubrir á distancia de tres ó quatre lleugas en línea recta part del Bàhar Lout, que 'ls cristians anomenan Llach Asfaltites ó mar Morta. Ab l' auxili d' una ullera vaig descubrir duas petitas calas, y las montanyas que tapan lo llach al SE. També vaig veure estrellarse contra la vora las onas espumosas, y la agitació de las ayguas semblava anunciar no ser aquella mar del tot morta, com manifesta son nom. Tot lo país que la rodeja es montanyós.
 Vaig arribar després al cim de la montanya Djebel Tor, nomenada per los cristians Mont de las olivas, y en lo qual s' assegura estan enterrats setanta dos mil profetas. Vaig trobar una iglesia cristiana, hont se venera la senyal del peu de Crist, que quedá impresa sobre la pedra, quan pujá al cel després de sa resurrecció.
 Se descubreix desde aquesta montanya, situada al E. de Jerusalem, la ciutat casi á vista d’ aucell, de modo que 's poden contar las casas.
 Vaig baixar de la montanya, y, arribant al fons del torrent Cedron, lo vaig passar prop del sepulcre de la mare de Crist; y atravessant un turó vaig entrar en la ciutat per la porta nomenada de María.
 L' endemá, dissapte 25 de Juliol, al sortir lo sol, vaig sortir de Jerusalem pera anar á visitar lo sepulcre d’ Abraham, caminant per entre montanyas en direcció del S. y al SSO.
 A un quart de vuyt del matí vaig arribar prop de Beit l' Ham ó Betlem, ahont vaig trobar una colla de pastors cristians que anavan á Jerusalem á queixarse contra 'ls pastors mussulmans del Hhalil ó Hebron, los quals los havian robat part de son bestiar, y portavan dos camells que ells los hi prengueren en cambi. Lo principal dels pastors referí 'l cas á un dels més respectables scherifs de Jerusalem que m' acompanyava, y s' explicá en termes tan enérgichs, que ma imaginació me representá tot seguit las disputas dels pastors d’ Abraham y Lot, la guerra dels cinch reys, etc. Conservan encare 'l carácter, costums y trajo, lo qual consisteix en una camisa de llana blanca vermellosa, subjectada ab un cinturó ó corretja, un capot negre tirat á las espatllas y un tros de tela blanca al voltant del cap.