Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/537

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada. Lo kadí ó jutje civil es un turch enviat de Constantinopla, y renovat anualment com tots los kadis del imperi otomá.
 Hi ha ademés gobernador de la ciutadela ó castell, Scheih el'Haram ó gefe del temple y muftí ó gefe de la lley. Cada un té sas atribucions particulars.
 A escepció d' un curt número de soldats turchs, no té Jerusalem altres defensors que 'ls habitants musulmans, qual número ascendeix á uns dos mil homes, aptes per agafar las armas, segons ja he dit.
 Voltan la ciutat murallas d' altura considerable, coronadas de marlets ab torres cuadradas: tot ben construit y fet de pedra picada; pero incapás de resistir á la artillería per sa poca gruixaria.
 Ditas murallas tenen sis portas, quins noms son los següents, comensant pel costat del S.

Beb en Nebi Davud,
el Mogarba,
  al S.
— Setta Mería,
ez Zahrí,
  al E.
— el Aamutz,
— el Hhalil,
  al N.


 Per la part del O., com la ciutadela está agafada á la muralla, no té cap porta al interior.
 Ja he dit que la major part del recinte de Jerusalem está voltat de cingles. En lo restant s' ha suplert aquesta especie d' atrinxerament natural ab un fosso obert al peu dels murs.
 Quan per primera vegada se veu la ciutat, voltada de timbas y murallas altas de pedra picada y en bon estat, coronadas de gran número de pessas d' artillería, ab sa ciutadela d' hermosa y sólida construcció, voltada de fossos, y ben provehida de medis de defensa, y en lo interior de la ciutat una població que sembla tenir gran número de defensors; un s' inclina á mirarla com plassa casi inexpugnable. Mes si s' examina seriament sa posició, se desfá la ilusió primera, y un se convens que es lloch incapás de séria resistencia, donchs per la topografía del terreno, no hi ha medi de detenir que l' enemich s'acosti, estant per altre part dominada casi á vol d'aucell y á tir de fusell per el Djebel Tor ó Mont de las olivas.