Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/54

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.
50
viatjes per áfrica y assia

ó en graus 8° 17' 15". Comparat aquest resultat ab altras observacions, tenim que la longitut de Tánger, per un terme mitj que no 's separa dels extrems sino o° 3' 15" de grau, es 8.° 14' o" oest de dit observatori. No tenint encare mos instruments quan succehí l' eclipse, vaig fer ma observació ab una petita ullera acromática de Dollond, d' un peu de foco, que tenia á má; lo qual m' obligá á adoptar lo terme mitj anunciat, perque vaig tenir que portar lo contacte final del eclipse alguns segons avans que 'l contacte verdader. En quant á la valuació del temps, era exacta, perque tenia un cronómetro qual marxa fou assegurada per gran número d' observacions fetas tant en lo mateix dia com en los que 'l precediren y seguiren.
 La carta geográfica del regne del Marroch, que's troba en l' atlas, la he dirigit jo mateix sobre mas observacions astronómicas, pera la estimació de mas rutas que conservo en nou grans cartas de derrota, y per las noticias que adquiria en lo país.
 Havent midat molts ánguls acimutals, la declinació magnética doná21º 13' 24" oest.
 Apesar dels obstácles que m' impedian fer coleccions de historia natural, vaig recullir en Tánger y sa badía bastants objectes, entre 'ls quals se troban hermosos fucus ó ovas. Totas las plantas marinas las vaig arrancar plenas de vida per ma propia má del fons del mar.

 Los mussulmans tenim grans dificultats que vencer quan volém formar coleccions entomológicas: primer á causa de la puresa legal que prohibeix tocar animals impurs, y després per que no 'n debém cremar cap de viu. Lo primer obstacle fa molt difícil formar colecció de coleópteros, y lo segon inútil la de papallonas de totas classes, perque s' agitan avans de morir si sols reben la ferida de l' agulla que las atravessa, la que no pot ser ruenta de foch. Me va succehir un dia per la mateixa causa, que havent ficat viu encare en una caixa d' insectes un escarabat de molta forsa, s' agitá ab tanta violencia, que 's desprengué de sa agulla y destruhí tots los demés insectes que jo havia reunit. Entre aquestos se contava una falsa tarántula molt gran é interessant.