Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/584

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


possible descubrir enterament son vestit que era lo que més desitjava. A las onze 'ns separarem quedant molt amichis, y continuarem lo viatje.
 Al principi pujarem per una costa molt dreta, rodejada d' avenchs. A mitj dia arrivarem al cim, desde ahont se descubreix lo llach Caramort, á la distancia de tres lleugas cap al NNO. Arrivarem á la una al peu de la montanya en mitj, d' unas oliveras. Vaig fer preparar las armas, perqué 'ls turcomans y las tropas de Kuchuk Ali, baixá rebelde, que 's trovava prop de Scandroun ó Alexandreta, feyan incursions en lo país y estenían sos robos fins allí. Allá á las tres nos trovavam en la vora dreta del Vad lo Aassi ó Orentes prop del qual se veu un poblet nomenat Hamzi.
 Passarem lo riu, quina amplada no passa de cent peus, en un barca sens calafatejar, y que feya aygua per tot arreu. La dirigía un home ab un llarch rem, mentres altre no paraba de tréurer l' aygua de la barca ab una gran pala; més no bastant tots sos esfersos pera treure la gran cantitat que n' entraba en aquella pobre barqueta, se veyan obligats los dos barquers, després de cada travesía, á varar la barca á terra y girarla, á fí de treuren l' aygua que hi quedava. ¿A quina época remontarán los coneixements nautichs d' aquella pobre gent? Havent reconvingut per lo fatal estat de sa llanxa al modern Caront, qual blanca y venerable barba desdeya molt de la del barquer del Aqueront, me respongué que n’ esperava una altra de nova d' Antioquía. Li vaig dir que calia tenir provisió de quitrá y estopa pera conservarla en bon estat, puig si no en pochs mesos valdria tant poch la nova com la vella. Semblá admirarse de tal consell, com d’ una cosa may sentida. Després d' un instant de silenci me respongué: que s' aprofitaria de ma advertencia, puig li semblara excelent.
 Vaig fer acampar en la vora esquerra del riu. L' aygua corra tan mansa en aquell indret, que es impossible reconeixer la direcció de la corrent, si no s’ hi tira una cosa que suri. Sa major profunditat es de cuatre peus y mitj; las voras son argilencas, cubertas del llot del riu, talladas casi á plom, y de setze peus d' alsada. Hi abundan los peixos.

 Dia 28. — Nos dirigírem cap al N. á un quart de cinch del