Contes (Andersen) - La princesa i el pesol

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca


LA PRINCESA I EL PESOLUna vegada era un princep. Volia casar-se amb una princesa, però tenia d'esser una princesa perfeta i veritable. Per això va fer un gran viatge a travers del món pera trobar-la. De princeses no n faltaven, però totes tenien algun defecte. Va tornar a casa seva desolat.
 A la nit va fer una tempesta horrible. Plovia a bots i a barrals. Va sentir-se picar a la porta del castell. El rei, molt vellet, va anar a obrir ell mateix.
 A fòra hi havia una princesa, però en quin estat l'havia posada l mal temps! L'aigua s'escorria dels seus cabells i dels seus vestits, i degotava del seu nas damunt de les sabates. Va presentar-se dient que era la verdadera princesa que esperava l princep. «Es lo que veurem», va pensar la reina mare. Va entrar a la cambra, va aixecar els matelaços del llit i va posar un pesol a sota. Va colocar desseguida vint matelaços sobre l primer. En aquest llit varen fer dormir la princesa.
 L'endemà al matí varen preguntar-li com havia dormit.
 — No he aclucat l'ull en tota la nit, — va contestar. — Estava ajeguda sobre alguna cosa dura, i tinc blaus per tot el cos.
 — Vet-aquí la verdadera i perfeta princesa, — va dir la reina. — A travers de vint matelaços ha sofert horriblement de la duresa d'un pesol.
 El princep va casar-s'hi i el pesol va ser posat en un saló, ont encara s pot veure, perquè ningú l'ha tocat.
 Vet-aquí la meva historia, l'autenticitat de la qual garantiso.