Decret 195/2016, de 16 de febrer, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya a la senyora Muriel Casals i Couturier
DECRET 195/2016, de 16 de febrer, pel qual s'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya a la senyora Muriel Casals i Couturier.
El Govern de la Generalitat de Catalunya resol atorgar a títol pòstum la Medalla d'Or de la Generalitat a l'Excel·lentíssima Sra. Muriel Casals i Couturier.
Muriel Casals ha estat economista, professora universitària i política. Però la seva tasca política ha estat prèvia a la de qualsevol càrrec en cap institució pública, malgrat que darrerament arribés a ser diputada del Parlament de Catalunya per Junts pel Sí. Muriel Casals va fer una immensa tasca política des de la societat civil, des de la presidència d'Òmnium Cultural, i especialment durant els últims anys en què el procés d'autodeterminació de Catalunya ha anat prenent forma al carrer i a les institucions. Muriel Casals ha estat un exemple de participació política des de la societat civil i una figura essencial per construir ponts entre sensibilitats diverses del catalanisme. Ha estat, així mateix, una figura clau per donar un impuls definitiu als reptes nacionals que s'ha plantejat Catalunya de cara al futur immediat.
Nascuda el 1945 a Avinyó, va ser llicenciada en Econòmiques per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctora l'any 1981. Era professora emèrita del Departament d'Econ'mia i Història Econòmica de la UAB, on també fou vicerectora de Relacions Internacionals i Cooperació. En la seva tasca política va entrar a format part del PSUC el 1967 i, més endavant, d'ICV. Va ser membre del Consell d'Administració de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió i membre del Consell Català del Moviment Europeu, així com autora de diverses publicacions i llibres sobre indústria tèxtil, economia, cultura i política. Va formar part també de la junta de l'Ateneu Barcelonès (2003-2007). Des de l'any 2010 va ser presidenta d'Òmnium Cultural, i sota la seva direcció Òmnium va organitzar aquell mateix any la manifestació “Som una nació. Nosaltres decidim” amb la participació de la majoria de partits del Parlament de Catalunya.
El juliol del 2014 va deixar la presidència d'Òmnium Cultural per presentar-se de número tres a la llista de la coalició independentista Junts pel Sí a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2015, d'on va sortir escollida diputada i posteriorment presidenta de la Comissió d'estudi del procés constituent.
Muriel Casals ha estat cara visible d'un procés polític, però també ha estat referent per una feina no tan visible en la protecció i impuls de la llengua i la cultura catalanes, en la major comunió entre política i societat civil, així com en la trobada de punts en comú entre sensibilitats catalanistes per enfortir el procés polític actual. Persones com Muriel Casals mereixen, per la seva lluita incansable i per la seva generositat, així com per la seva proximitat personal i ciutadana, la màxima distinció honorífica de la Generalitat de Catalunya.
Per tot això, de conformitat amb el que disposa el Decret 22/2012, de 28 de febrer, pel qual es regula la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya, i d'acord amb el Govern,
Decreto:
Article únic
S'atorga la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya a la senyora Muriel Casals i Couturier, a títol pòstum, en reconeixement de la seva trajectòria cívica i política al servei de Catalunya.
Barcelona, 16 de febrer de 2016
Carles Puigdemont i Casamajó
President de la Generalitat de Catalunya