Les plantes cultivades. Cereals/Agraïments

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca


AGRAÏMENTS Quan hom ha fet un esforç important, intens, i té el sentiment d’haver-se’n sortit bé, té tendència a sentir agraïment per a tothom qui l’hagi ajudat a arribar en aquest punt: als seus pares, als mestres més valorats, a les persones que l’hagin marcat positivament, als companys de la feina, etc. Donat això per suposat, jo vull centrar els meus agraïments en tres col·lectius de persones que han contribuït directament a la realització d’aquest llibre.
 Els meus alumnes, d ’una manera general, per l’al·licient constant que suposa comprovar que les idees són copsades i resulten estimulants. Dintre dels grups d’alumnes que he tingut vull mencionar expressament els del curs d’Explotacions Agro-pecuàries dels anys 2000 i 2001, moment en què vaig començar a oferir-los, en imatges i fitxers, part del material fotogràfic que havia anat recopilant i que ha evolucionat fins arribar en aquesta publicació.
 El segon col·lectiu a qui vull manifestar el meu agraïment sincer són els pagesos que m’han permès fer moltes fotografies, sempre amb simpatia i sovint agraïts i tot, i totes aquelles persones, tècnics i pagesos, que m’han explicat, en tantes i tantes converses, com feien i aprofitaven els diversos cultius. Jaume Gregori, Jordi Salvia i Albert Grassot, que m’han cedit fotografies, serien tres exemples, però n’hi ha molts més, entre els quals em plau anomenar (sense que l’ordenament signifiqui cap preferència): Nazari Alibés del Masot de Moià, Narcís Torrentó de Coromines de Viver i Serrateix, Joan Rial d’Agrària Estany, Joan Garriga de Bergús, Domènec Crivillés, Francesc Vilardell i Jaume Marsol de Torre Marimon, Joan Serra de la Fundació Mas Badia, Miquel Borràs de Gargallà, Tomás Ramos de Malteria la Moravia, Antoni López Querol de l'IRTA, Emiliano Martínez de Prats de Lluçanès, Joaquim Alabau de Foixà, Lluís Xanxo de la Cooperativa Pirenaica de La Seu d'Urgell, Josep Casamitjana de Prats de Rei, Monte Sala i Baeza de l'Agrupació de Defensa Vegetal de l'arròs de Pals, Anna Bolaño de DSM Food Specialties i Miquel Masip Martínez.
 El darrer grup de persones a qui estic molt agraït és als companys de l'Escola que m'han ajudat a resoldre dubtes o m'han facilitat material fotogràfic. Em refereixo, en concret, a Claret Verdú, Jordi Izquierdo, Lluís Bosch, Emilio Gil, Carles Bernat, Jordi Comas i Gil Gorchs. Els dos professors citats en darrer lloc, col·laboradors i amics, han participat en aquest llibre d'una manera especial: en Jordi m'ha revisat, i tots dos hem discutit, l'estructura del treball i dels textos més llargs, i en Gil ha llegit detingudament tots els textos i no tan sols m'ha corregit algun error, sinó que hi ha aportat observacions molt fines i subtils. En ambdós casos es tracta d'aportacions bàsiques, d'aquelles que fan que el treball sigui, invisiblement, més atractiu, per harmoniós i per consistent. Si és així, no ho és per casualitat.
 També vull expressar un agraïment especial a la meva muller, la Gemma, per haver fet pinya amb mi, il·lusionada, mentre he dedicat tan de temps a aquesta publicació. Ho ha fet, crec, com ho fan tantes persones que han decidit compartir la vida, estimant.
 I gràcies, finalment, a totes aquelles persones, per a mi encara desconegudes, que llegiran i gaudiran amb les imatges i les idees que pretenc transmetre amb aquest llibre.

Capellades, maig del 2005