Pàgina:Chronik des edlen en Ramon Muntaner (1844).djvu/314

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


hach conquest ço qui entorn li estaua, anas deportant e caçant per la Calabria, perço com es la pus sana prouincia del mon, e la pus graciosa de totes sanitats, e les millors aygues e les millors fruytes del mon: e en la Calabria hauia molt honrrat rich home caualler poblat de Cathalunya e Darago, e del pays mateix: e axi lo senyor rey anaua de conuit en conuit e de plaer en plaer. E com lo senyor rey sanaua axi deportant, en Berenguer de Sarria vench ab les galees a Macina, e axi mateix hach molt guanyat en aquesta entrada.

Ara vos lexare a parlar dell, e tornare a parlar del senyor rey Darago.


CAPITOL CLI.
Com lo senyor rey Nanfos Darago, sabuda la mort de son pare, enanta en tal manera, que a poch de temps hach Mallorques e Yuiça, e sen torna en Barcelona hon li fo feyta festa.

Com lo senyor rey Darago hach haut lo missatge de la mort de son pare, ell feu enantar en sos affers en tal manera, que a dos jorns apres quel missatge hach haut se rete la ciutat de Mallorques a ell, e lo noble en Ponç Saguardia mes se al temple. E puix a dos jorns que la ciutat se fo retuda publicas la mort del senyor rey en Pere, es legi lo testament, e vaerets plors e crits e plants los majors del mon. Queus en faria plus llongues noues? que be VI jorns dura lo dol, que nul hom no feu res en la ciutat. E com lo dol fo passat, lo noble en Ponç Saguardia retes al senyor rey, e lo senyor rey sa e saul ab tota sa companya qui ab ell sen volgren anar feu los posar a Coplliure, e de Coplliure anasen a Perpenya. E lo senyor rey de Mallorques rebel fort be, e li feu tostemps molta donor: e deuia ho fer, que ell lo serui tostemps molt be, e era dels bons cauallers del mon.

E com lo senyor rey Nanfos nach trames en Ponç Saguardia, ell lexa per procurador de la ciutat e de la illa Gesbert de Medona, e llexa li bona companya. E puix pres comiat de la ciutat