Pàgina:Crónica del rey d'Arago en Pere IV (1885).djvu/211

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


nos digues laltre jorn, com vingues ballar al nostre real tal canço, ço es:

Mal aja qui sen yra
encara ni encara...

 A la qual canço lavors nous volguem respondre; mas ara responemvos.

¿E qui nous rossegara
susara e susara....?

 E hacni alguns qui aximateix foren rossegats e penjats, e altres solament penjats. Dels quals ni hac alguns, axi com ho mereixien, als quals fon donat a beure de metall de la campana de la Unio que havien feta. La qual estava en la sala de la casa del Consell de la ciutat, qui es prop la Seu. Y com aquesta campana los conservadors de la Unio e tots los altres qui eren diputats als actes de aquella se ajustaven de continent; perque, fo justa cosa que aquells que lhavien feta fer, beguessen de la liquor de aquella com fon fusa.
 Y eren molts e diversos los crims per ells comesos, entre los quals ni havia hu, que havien fet un offici de justicier, lo qual, per manament dels conservadors, dava morts a alguns de la ciutat, en tal manera que, en la primera part de la nit anava a casa daquell qui devia morir, e tocant a la porta, manavali que de continent anas a la sala hon eren los conservadors, e aquell hom tot spaordit exia de son alberg y seguia aquell mal official; e axi com lo deguera menar a la sala, hon deya que eren los altres conservadors, ell lo menava al riu e aqui lo offegava. Y en la dita sala tenien en una pertxa xv o xx sachs; e al mati com les gents hi venien, trobaven menys iii o quatre sachs y deyen: — Ordens syc han fetes esta nit. — Y per totes aquestes coses y per altres se donaven les sentencies dessus dites.
 Apres la festa de Nadal fo pres a Corbera En Joan Sala savi en dret qui fo gran capita de la Unio y en alguns lochs alguns altres; y En Bernat Redo draper qui aximateix fo gran executor de la dita Unio fo nos dits que era aci en la ciutat, e Nos