Pàgina:La Atlantida (1886).djvu/320

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


s' irritá á vista de tant criminal indiferencia. -¡Ay de vosaltres!- digué als moradors de Kassipi; y eixa maledicció no trigá pas gayre á complirse. Los dimonis se feren seu lo pahís; lo cor dels habitants s' endurí més encara, y feren companyia ab los diables; y prompte la mar invadí llur territori.
 «Si s' examinan les Antilles, diu Buffon, començant per la de la Trinitat, que es la més meridional, no podrá duptarse que aixis aquella illa com les de Tábago, la Granada, les Granadines, les de Sant Vicents, la Martinica, Maria Galante, la Deseada, Antigua y la Barbada, ab totes ses adjuntes, forman una cordillera de montanyes, qual direcció es de Sur á Nort, com ho es la de Terranova y la terra dels Esquimals. Després la direcció d' aquestes se cambía de Llevant á Ponent, desde la Barbada fins á Cuba. Totes están tant acostades unes ab altres, que poden considerarse com una faixa de terra continuada, y com parts més alteroses de un continent sumergit.»
 Milne-Edwards adés s' es adonat de que la fauna de les Açores, especialment en lo que toca als moluscos, es continental y, en gran part, alpina; lo que proba que estigueren lligades á Europa.
2 Blat del diable... Herba més coneguda ab lo nom de blat bort. Echinaria capitata. Desf.

CANT IV


I La paraula freu es viva encara en algunes encontrades de Catalunya usada y en tots los llibres de derrota. Los llatins anomenavan l' estret de Gibraltar Fretum herculeum.

CANT VII


I Equinades. Casi ab les mateixes paraules contan los mitòlechs lo naixement d' aqueixes illes, situades á la boca del