Pàgina:La nacionalitat catalana (1906).djvu/102

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.

d'esbocinar quasi totes les potencies y la terra s'ompliría d'Estats petits com Portugal, com Grecia, com Holanda.. Y això sería una regresió.
 Mes jo no sé que tingui res que veure la tribu ni'l feudalisme ab les mides dels Estats. La grandaria del territori de la tribu és el més petit dels elements que determinen el seu estat social. Atenes, ab el meteix territori d'una tribu, va crear una cultura qu'encara nodreix les generacions modernes. La Civitas romana, aixiò és, la República romana no era gaire més gran que una tribu y el seu impuls, la seva obra, encara ens governa. Tampoch entench com el feudalisme puga estar lligat ab la mida dels Estats. No sé que hi pot haver de feudal a Bèlgica més que a Russia, a Suiça més que a la inmensa república nortamericana. Dir això, donchs, és no dir res.
 Ara, que desfer sistemàticament les grans unitats modernes és obra regressiva, no pot posarse en dubte. L'observació de les transformacions del Estat, desde les més reculades centuries fins avuy, demostra que la tendencia de la civilisació ha estat passar sempre de unitats socials rudimentaries a unitats més vastes, més complexes; del Estat que no més regía la familia patriarcal, al