Pàgina:La nacionalitat catalana (1906).djvu/103

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.

que comprenía varies families originaries d'una meteixa soca; del Estat-clan, al que contenía varis clans, al Estat-tribu; d'aquet al Estat-Ciutat; del Estat-Ciutat al Estat-feudal que s'extén sobre una provincia o sobre varies; del Estat-feudal al Estat-Regne, al Estat modern que impera sobre diverses nacions.
 Seguint aqueixa lley de l'historia, el mon ha dencaminarse a fer Estats més complexes, més grans cada día, fins arribar al Estat-Raça, al Estat-Continent y després a la meta final, al Estat-Univers, al Estat-Humanitat.
 Encara més. Avuy ja hi toquém en aquesta etapa precursora de noves formacions polítiques. Una nova forma d'Estat devé sobre la terra: l'Estat-Mondial, l'Estat-Imperi. Sota'ls nostres ulls van descloentse grans potencies mondials ab el peu sobre tots els mars y tots els continents. Uns quants Estats manen la terra. Sembla que sobtadament, sense passar per l'Estat-Raça ni per l'Estat-Continent, el món treballi en començar la gestació del Estat-Humanitat de l'Imperium-Mundi, utopía de somniadors ahir, avuy ja ideal entrevist en les llunyanes boires del pervindre.
 Mes si això és veritat qu'en res pot con-