Pàgina:La nacionalitat catalana (1906).djvu/51

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.

pecte d'home, això és en la relació de qualitat constitutiva del ser a ser concret. La humanitat és el conjunt de elements que fan l'home, la nacionalitat, el conjunt de elements que fan la nació. Això en el sentit natural de les paraules: ara si nacionalitat se pren en el sentit de societat concreta, allavors, és sinònima de nació y cap diferencia pot trobarse entre una y altra.
 Guspires isolades com aquesta cuerejen de tant en tant, anunciant la nova concepció que s'acosta, però guspires no més, vagues, indeterminades: fochs follets que's fonen al instant.
 El breçol de la nova doctrina va ser la associació d'estudiants Centre Escolar Catalanista, fundada'l 1887 a redós del Centre Català. Allà, en el cor d'aquell jovent inflamat pel sagrat amor de patria, va nèixer, va pendre cos la nova idea, va crèixer y definirse.

 En Duràn desde la presidencia de la secció de Dret (1889), planteja'l problema ab precisió; parla del nacionalisme, troba en la llengua, en el dret, en la historia la seva base, esmenta les diferencies que entre les nacions que formen l'Estat Espanyol [1] existeixen.

  1. Sessió inaugural del curs, vetlla 23 novembre de 1898.