Pàgina:La nacionalitat catalana (1906).djvu/89

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.

demostració de la existencia de la nacionalitat. Per altra part, en mans d'un Estat nacional el dret és una arma poderosa de nacionalisació, perque, informantse en les aspiracions de la nacionalitat, crea un sistema de lligams jurídichs, que subjecta a una disciplina vigorosa la societat, enmotllantla més y més al geni del esperit nacional y reaccionant sobre aquest a la vegada.
 La nacionalitat que ha sapigut produir un art original, ha donat una de les més hermoses fès de vida, que pot donar un poble. Però lo meteix que'l dret, quan no és fill de cap imposicó, no fà la nacionalitat, sinó que és fet per ella; lo meteix que'l dret és una de les obres capdals de l'ànima del poble.
 El poble que no ha sapigut construir una llengua propia, és un poble esguerrat, perque la llengua éés la manifestació ms perfecta del esperit nacional y l'instrument més poderós de la nacionalisació, y per lo tant de la conservació y vida de la nacionalitat.
 El poble és, donchs, un principi espiritual, una unitat fonamental dels esperits, una mena d'ambient moral, que s'apodera dels homes y'ls penetra y'ls enmotlla y treballa desde que neixen fins que moren. Poseu sota la acció de l'esperit nacional gent