Pàgina:La nau de veles d'or (1925).djvu/106

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.


enorme de bruixes, moltes més que no pas les fades. Convidar les fades al bateig dels infants reials era una cosa relativament fàcil perquè, encara que es descuidessin d'invitar-ne alguna, ella no s'en tenia per ofesa, perquè per alguna cosa era fada i les fades sempre són bones. Però deixar-se alguna bruixa podia ésser terrible. Moltes de les invitades no anaven pas a tots els bateigs, però no hi faltaven mai les que estaven ofeses perquè no havien rebut la oportuna invitació i aquestes llensaven el verí del seu despit contra el petit ser que acabava de venir al món i qual bateig es celebrava.
 Aquesta costum de convidar a les fades i a les bruixes val a dir que era una mala costum i va durar fins que un rei, algunes centúries després de la rondalla que us conto, tenia tres fills cada any i es va decidir de trencar la costum per evitar-se tantes doloroses molèsties. Val a dir també que en el temps d'aquest rei el poder de les bruixes ja havia minvat molt i des d'aquest rei que va trencar la costum, ja es va prescindir definitivament de la presència de les bruixes en els bateigs reials, invitant només que a les bones fades.
 Però el rei de la nostra rondalla va viure algunes centúries abans que el que va trencar la costum, i en una època que les bruixes eren gairebé tan fortes com les fades.