Pàgina:Les Syracusanes (1921).djvu/64

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


per sa significació, o, mellor dit, tenint en compte les relacions que servexen de vincle als diferents elements de composició, se poden dividir en:
 1.er Compostos determinatius.
 2.on Compostos de règim o dependencia.
 3.er Compostos de justaposició, y
 4.t Compostos possessius.
 En la composició del verb notarèm que, dexant apart los qui tenen una preposició en lo primer terme, (que en grech son d'una abundor ben coneguda), los demes verbs grechs compostos, ab poques excepcions, son derivats de mots declinables. La composició va precedir a la formacio del verb y aquest pot considerarse més com un mot derivat d'un compost que com un compost propiament dit. Axís se veu ben clar que, mitjancant una desinencia verbal y una lletra formativa, se poden fer tornar verbs tota mena de mots compostos declinables.
 Síen exemple de lo dit:
 1.er Los verbs que tenen per primitius als mots compostos determinatius, v. gr.: Pedso-majeo, (combatre com soldat de peu), que ve de Pedso-majos, qui combat com soldat de peu; altre exemple: palissyteo, anar enrera, de palyssitos, qui va anar enrera.
 2.on Los verbs que tenen per primitius als compostos de dependencia, balanefàgueo, menjar aglans (de balane-fagis, qui menja aglans, etc.).