Pàgina:Les plantes cultivades. Cereals (2008).djvu/174

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


La Planta Classificació botànica

Els blats comprenen un ampli ventall d'espècies poliploides, espontànies i cultivades, que pertanyen al gènere triticum i que es poden agrupar segons el nombre de cromosomes o nivell de ploidia:

1. Espècies diploides Triticum monococcum L., o espelta petita.

Aquest grup comprèn també moltes altres espècies espontànies.

2. Espècies tetraploides Triticum turgidum L., espècie que comprèn un seguit de grups de cultivars i de varietats botàniques.
3. Espècies hexaploides Triticum aestivum L., amb diversos grups de cultivars.

Les dues espècies de blat principals són:
 Triticum aestivum L. aestivum, que és el blat tou, representa el 90% del total.
 Triticum turgidum L. var. durum, o blat dur, aporta un 8% a la producció total.

Aquestes dues espècies principals es distingeixen, sobretot, pels seus productes, fins al punt que el mercat del blat tou i el del blat dur són totalment diferenciats: el blat tou (pàgines 178 a 189) es destina a la confecció de pa, galetes i tota mena de pastisseria (317), mentre que el blat dur (pàgines 190 a 195) es destina a la fabricació de pastes (318), a més d'altres productes específics dels països en què és consumit majoritàriament, com al nord de l'Àfrica.

Un altre conjunt d'espècies, grups de cultivars o varietats botàniques de blat compreses en la classificació anterior es consideren cereals menors i són valorades per la seva adaptació a regions concretes, o per les seves característiques agronòmiques, organolèptiques o dietètiques. Entre aquestes es destaquen el grup de les espeltes (pàgines 175, 176 i 177).

317 Les Plantes Cultivades. Cereals. Imatge 1779.jpg

318 Les Plantes Cultivades. Cereals. Imatge 1780.jpg