Pàgina:Llegendes de l'altra vida (1914).djvu/362

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.

 « Segunda parte en que prosigue la historia del mencionado Cavallero: dase cuenta como, por permision de Dios encontró con el Demonio, el qual lo llevó engañado á un bosque en donde se abrió la tierra y baxaron á los infiernos, donde vió al Condenado que le havia negado los papeles é instrumentos de su legítima. Tambien refiere como salió por una cueva junto al castillo ie Murviedro, con otras individuales noticias que verá el curioso Lector. Sucedió dia 4 de Enero de 1756. »
 Aquesta segona part és, positivament, una glosa del llibret del Viatge d'en Pere Portes a l'Infern: com a detall característic, hi queda encara la eixida de les regions subterranies, per Murvedre, en el Regne de Valencia.
 Creiem innecessari donar una mostra dels versos d'aquesta « historia », per la manca absoluta de valor literari ab que se'ns presenta; els qui recordin haver vist, per les nostres places, la colla dels oients aplegats entorn de la senyera bàrbarament historiada d'un rapsoda popular, no trobaràn que a les composicions d'aquesta mena els sien precisos grans refinaments literaris.