Pàgina:Llegendes de l'altra vida (1914).djvu/363

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.
VII
Visió fragmentaria
§ 38. Procedencia d'aquest text fragmentari


 Al descriure en altre lloc el manuscrit núm. 83 de Sant Cugat del Vallès (§ 10), hem deixat senyalada, sots la lletra m), una fulla que aquell conté, al final de tot, estranya als demés textes del còdiç susdit.
 Havent-nos estat senyalada pel nostre bon amic F. Martorell, en altre còdiç de Sant Cugat, la existencia de set fulles més semblants an aquella, hem pogut comprovar que entre totes constitueixen els restes d'un text català perdut, relatiu a una visió d'ultratomba, distinta de les ja conegudes.
 El contengut d'aquestes fulles, ordenades segons lo que'm deduit del propri context, ens ha semblat suficientment interessant per a ésser publicat, sots forma d'apèndix, a continuació dels textes qui integren el present volum.

§ 39. Argument de la visió


 Una exposició sumaria de la part conservada del text qui ens ocupa podrà facilitar, tal volta, la identificació del mateix; cosa que nosaltres no hem pogut arribar a obtenir. Heuse'n aquí l'extret:
 [Fulla A.] El viatger ha arribat a un monestir, y dotze monjos del mateix l'acompanyen a una illa propera. Resen una missa. El viatger és conduit professionalment a la porta [del Purgatori] y introduit a les regions d'ultra vida. Això