Pàgina:Lo catalanisme (1886).djvu/25

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


pitjor del cas, que 'l sentiment que uns y altres inspiran á la generalitat, no es lo de la indignació repulsiva, sino lo de la enveja mal dissimulada.
 Giris la vista cap ahont se vulgui en lo nostre pays, y poca cosa més se veurá que inmoralitat é ignorancia. En la inmoralitat é ignorancia generals se basan los que explotan la nació en gran escala desde 'ls alts llochs del Estat. Las eleccions están, més que falsejadas, prostituhidas, gracias á que 'ls ministres troban fins en los més arreconats districtes un número de gent prou inmoral pera ajudarlos en llur destructora tasca. Los empleats prevarican, y quasi no poden fer altra cosa, puig si algun volgués mantenirse pur, los particulars ab qui ha de tractar l' obligarian á optar entre vendres ó perdre lo lloch que ocupa.
 De tal situació del país n' es lo resum l' estat dels partits y collas politicas. Tots están formats no més que per los que volen viure á costas de la generalitat de la nació, y cap d' ells te arrel fonda en lo pays. Lo qui vol formarne un de nou, no te més que anarsen á Madrid y arbolar bandera. Al punt li surtirán uns quants desesperats á cada poble que li servirán de Comités, y tot seguit se trobará en situació d'entrar en joch y de comensar á fer equilibris. Lo gefe que sap cridar més fort que 'ls demés, es lo que 'n treu més profit. Al repartirse lo boti, pot estar ben segur d' endursen una bona part, en forma aixís d' actas de diputat y de senador, com de credencials d' estanquer ó mosso del correu.
 La organisació dels partits y collas políticas actuals es eloqüent mostra de la degeneració á que havem arrivat. Ni un sol d' ells s' avergonyeix de tenir un gefe, quals ordres despóticas son acatadas per tots ab tal de que creguin que portan cap al pressupost, y 's dona 'l trist espectacle de que una pila d'homens que volen passar per seriós é ilustrats y que fins disfrutan de posició social, se converteixin volun-