Pàgina:Obres completes IV - La tradició catalana (1913).djvu/216

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


filosòfica en primer lloc, i després novedat perillosa en l'ordre religiós, ja que per la propagació de la fe Crist instituí altres medis, i de des els apòstols ençà amb ells s'ha fet la difusió del regne de Crist. Volia tornar al gremi de l'Iglesia als cismàtics, convertir els mahometans i evangelitzar els tartres, que no tenen encara Llei, abans no'ls surti un llegislador, com Mahoma per exemple, o be'ls jueus, o els sarraïns no'ls atreguin a la seva Llei. Li feia paor la multitut dels tartres, coneixía que era una raça qui s'anava organitzant en poble, i fins temía pels cristians, qui eren pocs en proporció d'aquella gentada [1]. Altre cop vol demostrar els dogmes cristians per necessarias rationes; i dirigint-se al papa Celestí V i als Cardenals, els demana la realització de l'unitat catòlica de l'humà llinatge, i els proposa el nombrament de dos cardenals, un destinat a fomentar la part científica i religiosa, la qual deuría ensenyar-se en omnia linguagia mundi. Aquest fóra, usant ses paraules, el thesaurum spirituale; l'altre cardenal tindría a son càrrec el thesaurum corporale: és a dir, la part militar per a espugnar als infidels: això és, la realització de l'antic projecte d'unificar totes les ordres de cavalleria qui facerent missiones guerris.

 Dins de son entusiasme religiós i de la rectitut de ses intencions, sempre admirablement desinteressades i dirigides a un fí sobrenatural, se veu que algun cop el venerable home es coneixía la flaca. Parla molt llargament en aquest llibre de sos projectes i de ses demostracions, secundum aliquem novum modum, quem Deus mihi dedit, alega moltes proves, que'ls teòlegs anomenen de congruencia, mes escriu tant, oportune, importune, sobre aquest assumpte que'l tenía preocupat, que conclou amb les següents paraules, en les quals creiem que'l lector veurà una comprovació de l'ingenuitat de Lull i del caràcter deliciosament infantil qui distingeix a aquest filosop, especie de gegant primitiu nascut del bull de passions portentoses enceses pels raigs del diví sol de justicia Crist Jesús:

  1. El temor profètic que amb vivíssimes paraules expressa en aquest llibre l'Il·luminat Doctor, sobre la destrucció de la civilització cristiana pels tartres, convertits a una llei falsa, podem dir que quedà confirmat amb les horrendes invasions dels otomans, qui posaren en perill tota l'Europa, i s'ensenyoriren deies terres de més antiga i florida civilització d'aquesta part del món.