de condicions externes, del costum, o de la voluntat de la mateixa planta.
Per tant, és de la màxima importància assolir una clara comprensió dels mitjans de modificació i adaptació mútua. A l'inici de les meves observacions em va semblar probable que un estudi meticulós dels animals domèstics i de les plantes cultivades seria la millor opció per resoldre aquest obscur problema. No he estat decebut; en aquest i en altres desconcertants casos sempre he descobert que els nostres coneixements de les variacions en domesticació, tot i ser imperfectes, oferien les pistes millors i més segures. M'atreveixo a expressar la meva creença en l'alt valor d'aquests estudis, malgrat que habitualment hagin estat negligits pels naturalistes.
Ateses aquestes consideracions, dedicaré el primer capítol d'aquest resum a les variacions en domesticació, on veurem que una gran quantitat de modificacions hereditàries és, com a mínim, possible, i, el que és tant o més important, la gran capacitat de l'home per causar, mitjançant la seva selecció, petites variacions successives. Passaré després a la variabilitat de les espècies en estat natural; malauradament, hauré de tocar aquest tema massa breument, ja que solament es pot tractar correctament si es proporcionen grans quantitats de dades. Podrem, però, analitzar quines circumstàncies són més favorables per a les variacions. En el capítol següent parlarem de la lluita per la vida entre tots els éssers orgànics arreu del món, inevitablement causada per la seva gran taxa geomètrica de creixement. Aquesta és la doctrina de Malthus, que s'aplica als regnes animal i vegetal. Atès que neixen més individus d'una espècie dels que poden sobreviure, i que, per tant, sovint es produeix una lluita per l'existència, es dedueix que qualsevol ésser, si experimenta una variació, encara que sigui lleu, que li suposi un avantatge envers les complexes, i de vegades canviants, condicions de la vida, tindrà una probabilitat més alta de sobreviure, i per tant serà seleccionat naturalment. A causa del poderós principi de l'herència, qualsevol varietat seleccionada tindrà tendència a propagar la seva nova forma modificada.
Aquest fonamental aspecte de la selecció natural es tractarà amb una certa profunditat en el capítol quart, i veurem com la selecció natural, de manera gairebé inevitable, és la causa d'una gran part de formes de vida amb menys millores, i porta al que he anomenat "divergència de caràcters". En el capítol següent parlaré de les lleis de la variació, complexes i poc conegudes, i en els cinc capítols següents s'esmentaran les dificultats més evidents i serioses per a l'acceptació de la teoria: en concret, en primer lloc les dificultats de les transicions, o com un