exemple senzill, es pot esmentar el continu augment de mida de la grosella. Veiem una sorprenent millora en les flors de molts floristes, en comparar les d'avui dia amb dibuixos fets solament fa vint o trenta anys. Quan una raça de plantes està força ben establerta, els cultivadors de llavors no agafen les millors plantes, sinó que només els cal accedir als seus planters i arrencar les "rogues", com anomenen les plantes que es desvien de l'estàndard adient. Amb els animals, aquesta mena de selecció es practica, de fet, de manera similar, ja que ningú és tan poc curós com per fer criar els seus pitjors exemplars.
Pel que fa a les plantes, hi ha altres mitjans per observar els efectes acumulats de la selecció: al jardí, comparant la diversitat de flors de diferents varietats de la mateixa espècie; a l'hort, la diversitat de fulles, beines, tubercles, o qualsevol part que sigui valuosa; i, a l'horta, la diversitat de fruits de la mateixa espècie en comparació amb les fulles i flors del mateix conjunt de varietats. Adoneu-vos com són de diferents les fulles de la col, i com d'idèntiques en són les flors; com són de diferents les flors del pensament, i com en són de semblants les fulles; les diferències en mida, color, forma i vellositat dels diferents tipus de groselles, i tot i això les seves flors presenten molt poques diferències. No és que les varietats que són molt diferents en un aspecte concret no ho siguin en absolut en d'altres; això no s'esdevé mai, o potser mai, i parlo després de curoses observacions. La llei de la variació correlativa, la importància de la qual mai no s'ha de passar per alt, causarà algunes diferències, però, com a regla general, no es pot dubtar que la selecció continuada de lleus variacions, ja sigui en les fulles, les flors o els fruits, produirà races que es diferenciaran principalment en aquests trets.
Es pot objectar que el principi de selecció ha estat reduït a una pràctica metòdica durant poc més de tres quarts de segle. És cert que s'hi ha parat més atenció en els darrers anys; s'han publicat molts estudis sobre el tema, i el resultat ha estat ràpid i important en la mesura corresponent, però que el principi sigui una descoberta moderna està molt lluny de la veritat. Podria oferir diverses referències d'obres de força antiguitat en què es reconeix tota la importància del principi. En períodes primitius i bàrbars de la història anglesa s'importaven sovint animals seleccionats, i es van promulgar lleis per evitar-ne l'exportació; s'ordenava l'eliminació de cavalls més petits d'una mida determinada, i això es pot equiparar al "roguing" de plantes realitzat pels jardiners. Trobo clarament esmentat el principi de selecció en una antiga