Pàgina:Perpetuínes (1907).djvu/38

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


rano, proposà i conseguí de l'avi que li deixés tindré a casa i ensenyar al seu nét. En Soberano (més conegut, que per pintor, per haver estat el primer que ha introduit a Espanya la fabricació del xampany) fou el primer mestre den Fortuny. Així aquest ho reconeixia sempre i ho consignava freqüentment en les cartes que li enviava i al peu dels quadros que, deguts al seu privilegiat pinzell, ornen avui la casa de l'afortunat mestre.
 L'afició den Fortuny a la pintura se transformà quasi bé en frenesí. Tots els dibuixos i gravats que queien a les seves mans els amagava i els prenia pera copiar-los després. Molt temps va lamentar el senyor Soberano la perdua d'un bon aplec de dibuixos originals den Flauger, que fa tres mesos han estat trobats a casa d'un oncle den Fortuny. Quan aquest no tenia paper, dibuixava en les taules, i encara avui se veuen (jo ls he vist) en els balcons de casa l senyor Soberano infinitat de dibuixos mig esborrats per l'intemperie.
 Arribà l'any 1854. El colera asiatic feia estragos a Reus. L'Ajuntament, a fi de que l'assistència facultativa no quedés desatesa, havia dividit la població en barris, i a un jove doctor, encara viu, D. Josep Alberich, li tocà per sort el visitar la part de població compresa entre ls quarters i el passeig dels Seminaris,