Pàgina:Perpetuínes (1907).djvu/9

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat validada.


la súplica de la seva familia va voler complaure-la i li va prometre, amb el somrís als llavis, que en els proxims examens se faria batxiller. En Octubre va ser batxiller am les millors notes, i aquest es l'unic titol que va obtenir en la seva vida.
 Fins allavors no havia sortit de Reus sinó curtes temporades, i allí, com pot suposar-se, no podia fer més que vegetar. Prenia part en tota la vida cientifica i literaria que hi havia en aquella ciutat; colaborava en tots els periodics lliberals que s'hi publicaven; se comunicava amb algunes persones ilustrades de fòra de Reus, però no passava d'aquí. Per fortuna, fa quatre anys i mig la seva familia va anar a estar a Barcelona, i desde allavors va tenir camp més ample. Al cap de quinze dies era ja l'ànima de tots els circols; per tot arreu el demanaven i l'escoltaven; per tot arreu el volien.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

 Les seves obres no són pas la sintesi de la seva personalitat. La vida den Bartrina va ser una febre continuada, i no tenia materialment temps d'escriure lo que concebia. Am tal motiu se l'havia de sentir quan pujava a la catedra d'algun ateneu i s'explaiava a son albir. En l'Ateneu Barcelonès va començar una serie de conferencies sobre America abans de Colom, i quan havia interessat a tot el public, que no estava acostumat a sentir tanta brillantor i tanta solidesa agermanades, una junta de savis de cartró que llavors pretenia monopolisar el moviment cientific de Barcelona, va tapar-li la boca pera complaure ls elements que l'haurien cremat si haguessin pogut. Però si no va poder