Pàgina:Sanch Nova (1900).djvu/303

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


recort d'aquella superioritat estranya, aplanadora, que li produhía'l temperament fogòs y descobert del jove enginyer, que li semblava surtit d'una altra generació. Aquelles dues mirades semblavan germanes, com filles d'una mateixa situació d'ánim y d'un mateix temperament. Sols hi notava una diferencia en sos efectes. La del jove l'havía revoltat de sanchs, espolsantli sa natural apatía y avivantli aquella tossudería de criatura antoixadissa y viciosament afalagada que constituhía'l fons del seu geni, mentres que la de la Montserrat l'avergonyía dolorosament com un reny.

 Però la profecía del jove s'havía complert, perque desde'l seu triomf judicial era cada día més infelís: ara, á la pèrdua d'aquella tranquilitat vegetativa, goig de la seva vida, devía afegirhi la de la esperansa de recobrarla may més.

 Incapassa sa ánima de grans volades, se donava á desesperarse per no haver acceptat les proposicions de transacció que, per medi de tercera persona, li havía fet el Cerdá. Quedá pel regateig d'algunes dobletes, ell que pera guanyar el plet escampá les unses á grapats.

 Aquest seu digne contrincant, tampoch en aquesta jornada havía desmentit la tradició del Patró Aranya. Al veure que la cosa s'encaminava á encararlo ab la justicia, s'esguit-