Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/491

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


mar, unida á la temperatura elevada de l' atmósfera, contribuheix á fer més rapidas ditas operacions de la naturalesa en termes, que pera l' observador desitjós de coneixer y estudiar á fons los fenómenos de la petriricació, crech no hi ha en lo mon millor gabinet que las voras de la mar Roja.
 Per més que las circunstancias m' impediren fer observacions contínuas, la naturalesa travalla allí d' una manera tan visible, que m' alabo d' haverla sorpresa en l' acte més d' una vegada. He cullit petxinas en lo moment de conglutinarse ab la massa lapídea que las cubría: també ne vaig cullir altras mitj petrificadas. Peró lo més interessant es un banch de pedra calissa que actualment se va formant en la part oriental de la illa Omelmelek. Allí es hont vaig poder notar totas las gradacions de la petrifcació, desde la sorra ó detritus polsós de las petxinas, fins á la roca ja solidificada; y lo que he trobat de més admirable en aquesta escala de petriricació, es que 'l detritus de petxinas ja amalgamat y concret, peró encare fácil de romprer, se veu impregnat d' una especie d' oli volátil que unta los dits quan se toca, peró que aviat se volatilisa y desapareix. En sols un espay de sis á set peus s' adverteixen tots los graus de la petriricació, es á dir, la sorra incoherent, la sorra ab un principi de conglutinació, la mateixa convertida en pasta tova, la pasta comensant á endurirse, la pedra trencadissa, la tova y la forta. També es sensible dita gradació en las voras de la mar. De totas aquestas curiositats ne tinch mostra; mes ¡qué 'm costava arrancarme d' aquells llochs tan interessants, sense poder fer una munió d' observacions las quals haurian pogut produhir tal vegada resultats incalculables pera 'ls adelantos de la ciencia! Recomano l' estudi de dit banch als viatjers que visitin aquell país.
 Aquesta espécie de pedra, que es molt tova, forma capas apissarradas. Ab la mateixa 's troban fabricadas las casas y murallas de Djedda y 'l Ienboa, puig se 'n troba en abundancia per tota la costa, y principalment en lo laberinto d' illots y esculls, anomenat las illas Hamara. Es la part més interessant d' aquella ab relació á la historia natural.
 Sospito que en la mar Roja hi ha una diferencia de nivell que tendeix progressivament á sa dessecació. S' ha mirat com apócrifa ó errada la nivellació feta per los antichs geógrafos,