Pàgina:Viatjes de Ali Bey el Abbassi (1888).djvu/513

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


 Las portas Sensela y Kataninn tenen dos archs cada una.
 Los costats del E. y S. no tenen cap porta y 'ls tancan las murallas de la ciutat, que s’ elevan per fora sobre 'l cayre dels precipicis del torrent Cedron al E. y al S. sobre la vora d’ un barranch que separa la montanya Sion.
 Se compon la part principal del temple de dos magnífichs cossos d' edifici, que poden considerarse com dos temples diferents l’ un del altre; encare que per sa respectiva situació forman un tot simétrich. Se nomena l’ un Aksa, y l’ altre Sàhhara.

Lo Aksa.


 Consta l' Aksa de set naus sostingudas per pilans y columnas. Al extrem de la nau del centre ‘s veu una hermosa cúpula, y á dreta y esquerra s’ obren altras duas naus perpendiculars al cos principal del edifici.
 Precedeix á dit cos un pati de set archs d’ ample per un de fondo, sostinguts per pilans quadrats; l’ arch central, que correspon al eix del edifici, te igualment columnas empotradas y adherents als pilans.
 La gran nau central de l' Aksa vindrá á tenir cent xeixanta dos peus de llarch y trenta dos d’ ample. La sostenen per un y altre costat set archs lleugerament punxaguts, apoyats sobre pilans cilíndrichs en forma de columnas, mes sense proporció d' arquitectura, y ab capitells de capritxo que no perteneixen á cap ordre. Lo quart piló de la dreta es octógono y monstruosament gros; lo coneixen per piló de Sidi Omar. Los cilíndrichs tenen més de dos peus y mitj de diámetro, y altura igual als altres. Las parets pujan tretze peus sobre 'ls archs, ab dos rengles de vint y una finestras cada una; las del ordre superior donan á la part de fora perque la nau central es més elevada que las sis colaterals; y las finestras del rengle d'abaix donan á la part interior de las altras naus. Lo sostre es d' armadura sense volta.
 Las sis naus colaterals descansan sobre archs iguals als de la nau central, sostinguts per pilans quadrats. Las duas naus properas á la del centre tenen enteixinat de fusta, y una mica més alt que ‘l de las quatre naus dels extrems, quin sostre es de voltas quadradas.