Un altre món és possible

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Un altre món és possible
diferents compromisaris
Compromís de Porto Alegre, Brasil, 28 de gener de 2001
 Baixa

Els moviments socials, procedents de totes les parts del món, ens hem reunits aquí en el Fòrum Social Mundial. Construïm una gran aliança per a crear una nova societat, distinta a la lògica actual que col·loca al mercat i als diners com l'única mesura de valor. Davos representa la concentració de la riquesa, la globalització de la pobresa i la destrucció de la nostra planeta. Porto Alegre representa la lluita i l'esperança d'un nou món possible on el ser humà i la naturalesa són el centre de les nostres preocupacions.

Formem part d'un moviment en creixement a partir de Seattle. Desafiem a les elits i els seus processos antidemocràtics, representats en el Fòrum Econòmic de Davos. Venim a compartir les nostres lluites, intercanviem experiències, enfortim la nostra solidaritat i manifestem el nostre rebuig absolut a les polítiques neoliberals de la present globalització.

Som dones i homes: llauradores i llauradors, treballadores i treballadors, desocupades i desocupats, pobles indígenes i negres, provinents del Sud i del Nord, compromesos a lluitar pels drets dels pobles, la llibertat, la seguretat, l'ocupació i l'educació. Estem en contra de l'hegemonia del capital, la destrucció de les nostres cultures, la degradació la naturalesa i el deteriorament de la qualitat de vida per les corporacions transnacionals i les polítiques antidemocràtiques.

Al mateix temps que enfortim el nostre moviment, resistim a l'elit global, a fi de millorar l'equitat, la justícia social, la democràcia i la seguretat per a tots, sense distinció alguna. La nostra metodologia i les alternatives constitueixen un fort contrast a les polítiques destructives del neoliberalisme. La nostra lluita es basa en l'equitat entre dones i homes. Al contrari, la globalització reforça un sistema sexista, excloent i patriarcal, incrementa la feminització de la pobresa i exacerba la violència, on les principals víctimes són les dones i els infants.

Les polítiques neoliberals desencadenen el racisme com a continuació del genocidi i els segles d'esclavitud i colonialisme que van destruir les seves bases civilitzatòries de les poblacions negres d'Àfrica. Cridem a tots els moviments a solidaritzar-se amb el poble africà dins i fora del continent, en la defensa dels seus drets a la terra, la ciutadania, la llibertat, la igualtat i la pau, mitjançant el rescat del deute històric i social. El tràfic d'esclaus i l'esclavitud són crims contra la humanitat.

Expressem especialment el nostre reconeixement i solidaritat amb els pobles indígenes en la seva lluita per la defensa dels seus drets, els seus recursos naturals i la seva cultura.

La globalització neoliberal destrueix el medi ambient, la salut i les condicions de vida del poble. L'atmosfera, l'aigua, la terra i també els éssers humans són transformats en mercaderies. La vida i la salut han de ser reconeguts com a drets fonamentals i les decisions econòmiques han d'estar sotmeses a aquest principi.

El deute públic extern, injust i fraudulent, ha estat pagat diverses vegades. Funciona com a instrument de dominació, privant als pobles del seu pa i futur, amb l'únic fi d'augmentar la usura del capital internacional. Exigim la seva anul·lació incondicional i la reparació dels deutes històrics, socials i ecològics.

Els mercats financers extrauen els recursos i la riquesa dels pobles i subjecten les economies nacionals als vaivens dels especuladors. Reclamem el tancament dels paradisos fiscals i la introducció d'impostos sobre transaccions financeres. Les privatitzacions transfereixen els béns públics i els recursos cap a les transnacionals. Ens oposem a tota forma de privatització de recursos naturals i béns públics. Fem una crida de protegir l'accés als mateixos per a proporcionar una vida digna per a tots.

Les organitzacions multinacionals organitzen la producció mundial amb una desocupació massiva, baixos salaris i treball no qualificat i es neguen a reconéixer els drets fonamentals dels treballadors tal com els definits per l'OIT.

Volem el reconeixement genuí dels drets dels sindicats per a organitzar-se i negociar i per a aconseguir nous drets per als treballadors.

Demandem un sistema de comerç just que garanteixi ocupació plena, sobirania alimentària, termes d'intercanvi equitatius i benestar. El "lliure comerç" provoca l'acumulació accelerada de riquesa i poder a les corporacions transnacionals, al mateix temps que genera major marginalització i empobriment de llauradores i llauradors, treballadores i treballadors i empreses locals.

Instem a recolzar les mobilitzacions en contra de la creació de l'Àrea de Lliure Comerç de les Amèriques, una iniciativa que significa la reconquesta de la regió i la destrucció dels drets bàsics socials, econòmics, culturals i ambientals.

El FMI, el Banc Mundial i els seus bancs regionals, l'OMC, l'OTAN i els altres acords militars són algunes de les agències multilaterals de la globalització transnacional. Exigim el cessament de la seva interferència en les polítiques nacionals. La legitimitat d'aquestes institucions està debilitada i anem a continuar amb protestes en contra de les seves mesures.

La globalització neoliberal ha provocat la concentració de la terra i ha promogut una agricultura transnacionalitzada, destructiva en el social i l'ambiental.

Demandem una Reforma Agrària democràtica amb usdefruit per part dels llauradors de la terra, de l'aigua i de les llavors.

Promovem processos agrícoles sustentables. Les llavors i el material genètic són patrimoni de la humanitat. Exigim l'abolició de l'ús de transgènics i patents sobre la vida. El model econòmic neoliberal es basa en producció per a exportació que necessita grans plantacions i de construcció de represes, la qual cosa comporta l'expulsió de la gent de la seva terra i la destrucció del medi ambient.

El militarisme i la globalització en mans de corporacions transnacionals es reforcen per a soscavar la democràcia i la pau. Ens neguem totalment a acceptar la guerra com a camí per a resoldre els conflictes. Estem contra l'armamentisme i el comerç d'armes. Exigim el fi de la repressió i la criminalització de la protesta social. Condemnem la intervenció militar estrangera en els assumptes interns dels nostres països. Rebutgem la intervenció militar estatunidenca a través del Pla Colòmbia a Amèrica Llatina.

Cridem a reforçar l'aliança enfront d'aquests temes principals i implementar accions en comú. Anem a seguir mobilitzant-nos al voltant d'elles fins al pròxim Fòrum que tindrà lloc al gener del 2002.

Reconeixem que comptem ara amb una millor posició per a emprendre una lluita en favor d'un món distint, sense misèria, fam, discriminació i violència; en favor de la qualitat de vida, equitat, respecte i pau.

Ens comprometem a recolzar totes les lluites de la nostra agenda col·lectiva que mobilitzi l'oposició al neoliberalisme.

Entre les prioritats per als propers mesos, anem a mobilitzar-nos globalment en contra: - El Fòrum Econòmic Mundial en Cancún, Mèxic del 26 al 27 de febrer. - L'Àrea de Lliure Comerç de les Amèriques en Buenos Aires, Argentina del 6 i 7 d'abril i a Quebec del 17-22 d'abril. - La reunió del G-8 a Gènova, Itàlia del 15-22 de juliol. - La reunió anual del FMI i del Banc Mundial a Washington DC, del 28 de setembre al 4 d'octubre. - L'OMC del 5-9 de novembre.

I ens unim a la mobilització internacional del 17 de l'abril en la lluita contra les importacions de productes agrícoles barats que generen "dumping" econòmic i social.

Aquestes propostes formulades formen part de les alternatives elaborades pels moviments socials en tot el món. Es basen en el principi que els sers humans i la vida no són mercaderies. Així mateix, afermen el compromís cap al benestar i els drets humans de totes i tots.

La nostra participació en el Fòrum Social Mundial ha enriquit la comprensió de cada una de les nostres lluites i estem més enfortits. Cridem a tots els pobles del món a unir-se a aquest esforç, a lluitar per construir un futur millor. El Fòrum Social Mundial de Porto Alegre és un camí cap a un món més just i la sobirania dels pobles.

Porto Alegre, 28 Gener del 2001

Ação da Cidadania contra a Fome e pela Vida, São Paulo (Brasil)
Agir ensemble contre le Chomage - AC! - (França)
Agremiación de Funcionarios de la Universidad de la República - AFFUR (Uruguay)
Alianza Social Continental (toda Amèrica)
Alternative information and development center (Sudàfrica)
Alternatives (Canadà)
Amigos de la Tierra Internacional
Ananda Marga (Sudamèrica)
ARCI (Italy)
Articulação Nacional de Mulheres Trabalhadores Rurais (Brasil)
Asamblea Permanente por los Derechos Humanos (Argentina)
Asociación Sindical de Profesionales de la Salud de Buenos Aires (Argentina)
Associação potiguar amigos de natureza (Brasil)
Associazione per la pace (Itàlia)
Associazione Ya Basta (Itàlia)
Associone Nazionale Artisti-Artigiani di Strada (Itàlia)
Assozione Culturale Punto Rosso (Itàlia)
ATTAC (Argentina)
ATTAC (Brasil)
ATTAC (França)
ATTAC (Rússia)
ATTAC (Suïssa)
ATTAC (Uruguay)
ATTAC Catalunya (Espanya)
Bloque Social Alternativo - Comité de Integracion del Macizo Colombiano
Cambodian Human Rights & Development Association (Cambodia)
Campaign for popular democracy (Tailàndia)
Carta del cantieri sociali (Itàlia)
Casa diritti sociali (Itàlia)
Central de Trabajadores Argentinos - CTA
Central dos Movimentos Populares ­ CMP (Brasil)
Central Independiente de Obreros Agrícolas y Campesinos (Mèxic)
Central Única dos Trabalhadores (Brasil)
Centro cultural 25 de abril (Brasil)
Centro de Estudios e Assessoria em Política Publicas - CEAPP, (Brasil)
Centro de Professores do Estado do Rio Grande do Sul ­ CPERS (Brasil)
Centro Felix Varela (Alemanya)
Centro Felix Varela (Cuba)
Centro Novo Modello di Suiluppo (Itàlia)
Centrostudi Internazinali Milano (Itàlia)
Cetim (Suïssa)
CIPSI (Itàlia)
Coalición de Organizaciones Democráticas Urbanas y Campesinas ­ CODUC (Mèxic)
Comisión Independiente de Derechos Humanos de Morelos (Mèxic)
Comitato anti WTO Abruzzo (Itàlia)
Comité de l¹appel de Bangkok (Suïssa)
Comité de proyectos de comercio solidario (Itàlia)
Comite pour l¹annulation de la dette du Tiers monde (Bèlgica)
Communita impegno servizo volontarito (Itàlia)
Confederação Nacional dos Bancários – CNB/CUT (Brasil)
Confederação Nacional dos Trabalhadores em Educação ­ CNTE (Brasil)
Confederació General del Treball ­ CGT (Illes Balears, Espanya)
Confederación de Organizaciones de Funcionarios del Estado ­ COFE (Uruguay)
Confederacion General del Trabajo (CGT - disident) de la Republica Argentina
Confederation des Syndicats Nationaux ­ Quebec (Canadà)
Confederazione Cobas (Itàlia)
Congreso Nacional Indígena (Mèxic)
Consorcio italiano di solidarieta (Itàlia)
Consulta popular (Brasil)
Contato Italiano Per L¹acqua (Itàlia)
Cooperativa MAG Financera (Itàlia)
Coordinación Nacional de Organizaciones Campesinas ­ CNOC (Guatemala)
Coordinadora Latinoamericana de Organizaciones del Campo - CLOC (Amèrica Llatina)
Coordinadora Nacional Plan de Ayala - CNPA (Mèxic)
Coordinamento Asociación Pacfiste Venecia (Itàlia)
Coordinamento Lombardo Antiwito (Itàlia)
CREA/RS (Brasil)
Dialogo 2000 (Argentina)
Diverse Women for Diversity (Índia, Mèxic, Europa)
Droit au logement (França)
Espaces Marx (França)
Fala Preta ­ Organização de Mulheres Negras (Brasil)
FASE (Brasil)
Federação dos Trabalhadores no Comercio no Estado do Ceará ­ Fetrace (Brasil)
Federação Nacional dos Sociólogos (Brasil)
Federation international syndicale de l¹enseignement (França)
Federation sindícale unifie (França)
Feministas del movimiemto social de mujeres de Argentina
Feriwala Vikas Mahasangh (Índia)
Fisics per al desenvolpment (Espanya)
Focus on the global south (Tailàndia)
Fórum Brasileiro de ONGs de Movimentos Sociais para o Meio Ambiente e o Desenvolvimento (Brasil)
Fórum Mondiale Alternative Itália (Itàlia)
France ­ Amerique Latine (França)
France Libertes (França)
Fundação para o Desenvolvimento da Juventude Rural (Brasil)
Fundación genero y sociedad (Argentina)
Fundación José Maria Llorens (Argentina)
Gamins de l’Art rue (França)
Grupo de Apoyo Mby’a Guarani (Paraguay)
Grupo de Reflexión Rural (Argentina)
Grupo para la contra información sobre la América Latina (Grècia)
Grupos de estudiantes solidarios (Argentina)
Hemen eta munduan - initiativa popular de euskal herria
Holy cross justice commission
Instituto Olga Benario Prestes (Brasil)
Instituto Terrazul (Brasil)
Intercâmbio, Informações, Estudos e Pesquisas ­ IIEP (Brasil)
INTERFOROS (Honduras)
Intersindical Alternativa de Catalunya (Espanya)
Intersocial Montevideo (Uruguay)
Japan Network on Debt and Poverty (Japó)
Jubileo sur
Juventude avançando (Brasil)
Korean Catholic Coalition for Alternative Economics (Korea)
Korean Confederation of Trade Unions - KCTU - (Korea)
Korean Farmers League (Korea)
Kopa - Korean organisation against free trade (Korea)
KPA - Consortium for agrarian reform (Indonèsia)
Labour Coordinating Center (Tailàndia)
Labor Working Group (Indonèsia)
Lavoro societa - Cgil (Itàlia)
Lega Ambiente (Itàlia)
Lega Italiana per la Lotta Contro L¹AIDS (Itàlia)
Liberazione (Itàlia)
Loro Yunounu Sangh (Índia)
Lunaria (Itàlia)
Madres de Plaza de Mayo – Linea Fundadora (Argentina)
Marche mondiale des femmes contre lês violences et la pauvrete
MNCP (França)
Movimento de Educação Popular e Direitos Humanos (Brasil)
Movimento de Mulheres Trabalhadoras Rurais de Rio Grande do sul (Brasil)
Movimento dos Atingidos por Barragens ­ MAB (Brasil)
Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (Brasil)
Movimento laici America Latina (Itàlia)
Movimiento de Educacion Popular e Direitos Humanos (Brasil)
Movimiento de mulheres agriculturas
Movimiento dos conselhos populares (Brasil)
Movimiento unido de solidaridade para Colombia
Mujeres de México, Chihuahua (Mèxic)
Multisectorial de Mujeres (Argentina)
Narmada Bachao Andolan - NBA - (Índia)
Network for the political and social rights (Grècia)
Organización Regional Interamericana de Trabajadores - ORIT (tota Amèrica)
Organizaciones Multisectoriales de Mujeres (Argentina)
Pastoral da juventude rural do Brasil
Paz y tercer mundo (Espanya)
Rete Contro G8 (Itàlia)
Project for ecological recovery - PER - (Tailàndia)
Radio Citta Pescara (Itàlia)
Red ciudadana para la abolición de la deuda externa (Espanya)
REDES (Red de Ecologia Social) Amigos de la Tierra (Uruguay)
Rete di Lilliput (Itàlia)
Rete radie resch (Itàlia)
Revista Cuadernos del Sur (Argentina)
Revista Thesseis (Grècia)
Rivista Altra Economia (Itàlia)
Sempreviva Organização Feminista (Brasil)
Servicio Jurídico Integral pare el Desarrollo Agrario
Servicio paz y justicia en America Latina
SIN Cobas (Itàlia)
Sind. Nacional dos Trabalhadores do Banco Central do Brasil ­ SINAL
Sindicato de Profesionales de la Salud de Buenos Aires (Argentina)
Sindicato de Sociólogos do Est. de RS (Brasil)
Sindicato de trabajadores sociales de Paraguay
Sindicato dos Químicos de Osasco e região, São Paulo (Brasil)
Sindicato dos Químicos de São Jose dos Campos (Brasil)
Sindicato dos Rodoviários de Cachoeirinha, RS (Brasil)
Sindicato dos Servidores Civis nas Forças Armadas do RJ (Brasil)
Sindicato dos Sociólogos do Est. de SP (Brasil)
Sindicato dos Trabalhadores da Universidade de Brasília (Brasil)
Sindicato dos Trabalhadores Federais em Saúde, Previdência e Seguridade Social (Brasil)
Sindicato dos Trabalhadores Urbanitários no Distrito Federal (Brasil)
Sindicato Nacional dos trabalhadores dos Institutos de Pesquisa e Desenvolvimento Agropecuário (Brasil)
Sindicato Servidores Municipais Caxias do Sul ­ RS (Brasil)
Sind-Saúde-MG (Brasil)
SUD-PTT (França)
Syndicat national de l¹enseignement superieur (França)
Tandem sur norte (Argentina, França, Brasil)
Telang Ana Front (Índia)
Transnational Institute - TNI - (Països Baixos)
Tribunal Ético contra la Impunidad (Paraguay)
Tutti Altra Arte (Itàlia)
Union de Mujeres de la Argentina - UMA
Unión Nacional de Organizaciones Regionales Campesinas Autónomas ­ UNORCA (Mèxic)
Unione Italiana Spor Per Tutti (Itàlia)
Via campesina
Vida, si! (Argentina)
WINFA (Caribean farmers, West indies)
World Rainforest Movement
Youth Unity & Volontary Action- YUVA - (Índia)


La llicència d'aquesta traducció és compatible amb la llicència CC-BY-SA i la GFDL, i l'obra original també. (Més informació...)