Viquitexts:Col·laboreu-hi

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Preguntes més freqüents

A continuació us mostrem de forma resumida la seqüència sencera de creació i validació d'un llibre, amb els enllaços a les pàgines d'ajuda més significatives. Col·laboreu en aquella secció que més us interessi.

1. Digitalitzar un llibre

A Viquitexts:Recursos hi ha una llista amb les adreces en les què trobareu llibres o documents en català en format digital. Si en sabeu d'alguna altra, afegiu-la a la llista. Segons els anem digitalitzant, els anem emmagatzemant a Commons.

Si teniu llibres o documents digitalitzats i en català que compleixin els requeriments per a ser inclosos a Viquitexts, podeu carregar-los a la wiki de Commons, en el format que vulgueu.

El següent pas és crear a partir de la digitalització un fitxer DjVu amb capa d'OCR. Més informació a Ajuda:Gestió de fitxers DjVu.

2. Afegir OCR a un llibre

Si teniu un fitxer Pdf o DjVu sense capa d'OCR, la podeu afegir a través de la web d'Internet Archive o a través d'any2djvu.org. Un cop afegit cal carregar-ho (o recarregar-ho) a Commons.

3. Crear l'índex del llibre

Un cop tingueu carregat el fitxer a Commons, caldrà crear l'índex. Més detalls a Ajuda:Pàgines_de_transcripció#Com_crear_llibres.

4. Crear pàgines

Un cop tingueu carregat el fitxer a Commons, i creat l'índex del llibre, caldrà anar creant les pàgines del llibre. És a dir, caldrà copiar el text de la imatge en una nova pàgina. Més detalls a Ajuda:Pàgines_de_transcripció#Com_crear_pàgines.

Algunes tècniques bàsiques per editar una wiki les trobareu a Ajuda:Directrius bàsiques i a Ajuda:Com es modifica una pàgina.

Si el fitxer té capa d'OCR, en crear una pàgina apareixerà el text automàticament, però caldrà corregir-lo. Més informació sobre com avaluar pàgines, a Ajuda:Qualitat de les pàgines.

5. Revisar pàgines

És la feina típica que es fa a Viquitexts: rellegir les pàgines que uns altres usuaris han creat i corregir els errors de transcripció trobats. Més informació a Ajuda:Qualitat de les pàgines i Viquitexts:Qualitat dels textos.

A la llista de pàgines d'índex hi trobareu els llibres amb llur nivell cromàtic de qualitat: els buits els hi manquen pàgines, els vermells necessiten revisió de 2 o més usuaris, els grocs ja han estat revisats per un usuari, i els verds són els de màxima qualitat per haver estat revisats per 2 o més persones.

6. Transcloure el text

Per a poder visualitzar, llegir o imprimir el llibre, capítol, poema, etc. sencer en una sola pàgina, s'acostuma a crear una sola pàgina amb tot el text agrupat (el de totes les pàgines que conformen el llibre, capítol, poema, etc.). Més informació a Ajuda:Pàgines_de_transcripció.