Viquitexts:PMF

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca

Tinc un dubte, què puc fer?[modifica]

Pots cercar a les pàgines d'ajuda, com la que estàs llegint. Si no ho veus clar, formula el dubte a "la taverna". També pots contactar directament amb els usuaris més actius en l'actualitat.

Preguntes de lectors[modifica]

Quins llibres hi ha?[modifica]

Consulta, cerca i ordena els llibres disponibles a la pàgina Special:Indexpages i a la Categoria:Llibres per nivell de qualitat.

Puc descarregar-me un llibre?[modifica]

Sí, hi ha diferents formats i diferents formes de fer-ho:

  • Si voleu un EPUB cliqueu a l'enllaç Descarrega com EPUB del menú esquerre quan us trobeu a la pàgina que voleu exportar. L'eina WSexport us el crearà. Si voleu un EPUB d'un llibre sencer cliqueu des de la pàgina principal o pòrtic del llibre (és a dir, la primera pàgina o portada).
  • També podeu fer-vos un llibre a mida, en PDF, EPUB, ODT i d'altres. Consulteu la pàgina Ajuda:Llibres‎ i seguiu les instruccions.
  • A Wikimedia Commons podeu trobar els fitxers amb els quals es creen els llibres de Viquitexts. Molts són de format DjVu i uns altres de format PDF.

Preguntes de col·laboradors[modifica]

Vull col·laborar, com ho faig?[modifica]

Consulta el resum de Viquitexts:Col·laboreu-hi.

Puc afegir textos escrits per mi?[modifica]

Viquitexts no és el lloc adient per als textos escrits per tu, llevat les traduccions. Pots escriure una traducció d'un text en domini públic o amb llicència compatible amb la de Viquitexts.

Disposo d'un text, està en domini públic?[modifica]

Depèn de molts factors. Cal que llegeixis amb molt deteniment la pàgina "Viquitexts:Drets d'autor". Si continues sense veure-ho clar, pots preguntar-ho a la "la taverna", però caldrà que aportis les següents dades: autor, data de mort de l'autor si s'escau, data i lloc d'edició i de publicació del text, presència o absència de marca de copyright i direcció url si es tracta d'un lloc web.

A on puc trobar textos en domini públic?[modifica]

  1. A les biblioteques (del barri, de l'escola, de la universitat, etc.).
  2. A les llibreries de vell.
  3. A casa d'un conegut/familiar/veí/etc.
  4. A Internet: consulta Viquitexts:Recursos.
  5. A la resta de Wikisources.

Puc corregir els errors que vegi?[modifica]

Si vols corregir una falta d'ortografia o canviar una paraula és necessari que aportis a la pàgina de discussió una font fiable que demostri que es tracta d'un error. No és cap error que el text estigui escrit en català antic o en un dialecte del català que no sigui el teu.

Pots fer servir la plantilla {{Corr}} per a errates molt evidents, o {{Errata}} per a errates detectades a la "fe d'errates".

També pots avisar a Ajuda:Informar d'un error.

Vull editar però no surt el text[modifica]

Viquitexts no és Viquipèdia, ni en contingut ni en tècnica d'edició. Cada cop és més freqüent transcriure textos amb el sistema de transcripció anomenat Proofread, i transcloure llur contingut a una altra pàgina més llegible amb una plantilla o una determinada etiqueta, de forma que a la pàgina on hi ha el text no hi ha cap text. Per a més informació, llegeix detingudament les pàgines d'ajuda "Ajuda:Pàgines de transcripció" i "Ajuda:Inclusió de seccions mitjançant marques". Si no ho entens o no vols llegir-ho, pregunta als usuaris més habituals. Pots veure exemples a la pàgina Special:IndexPages.

Si no apareix text en una pàgina de transcripció que sabem que incorpora una capa de text (OCR), potser cal purgar el fitxer (vegeu Ajuda:Pàgines de transcripció). Si el fitxer no incorpora capa de text, la podem sol·licitar mitjançant el giny d'OCR.