Pàgina:Obres completes IV - La tradició catalana (1913).djvu/243

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


setat. On aquella lig que significa que en tota creensa qualque sia se pusca hom salvar… aquella lig significa contra vostra justicia que condampna a dampnacio tot home que haja creensa contraria a la vostra veritat… car la vostra justicia seria contraria a la vostra veritat, e asso es, Senyor, cosa impossible que en Vos haja nulla cosa contra vos matex.»
 Acabarem aquests extractes del Llibre de Contemplació amb el següent troç sobrel' gran dogma de la Resurrecció final de l'humanitat, on se mostra l'esperit filosòfic de l'Autor cercant la finalitat racional que enclou aquest principi de la fe catòlica:
 … «Com lo cors e l'anima fassen ensems bones obres o males en est mon per asso es significat que ensems hajan guardo… Sino fos resurrecció la vostra saviea nos significaria al enteniment huma acabada… E sensualment sentim, e entelectualment ho entenem que en l'acabament del mestre es significat l'acabament de la obra e en l'acabament de la obra es significat l'acabament del mestre. On si resurreccio no fos, Senyor, en ésser, la vostra obra no fora acabada, e si acabada no fos no significaria a nosaltres lo vostre acabament. On com Vos, senyor, siats acabat en totes vostres obres, per asso en lo vostre acabament es significat lo acabament de la vostra obra, e per l'acabament de la vostra obra es significada la nostra resurrecció.»
 Plau-nos acabar posant aquí alguns versos del Cant VI, del Dictat de Ramon. La doctrina sobre la Resurrecció és la mateixa, el tecnicisme lulià igual, mes la veritat de la vida futuri sacculi de la revelació divina, endevinada per l'intuició humana o al menys infundida per Déu a les antigues generacions, és presentada amb quatre cops durs, mes expressius, com tal volta no ha sabut fer la ploma de ningún altre escriptor. Amb profonditat psicològica diu que'ls humans sentiments restaríen insaciats sens la resurrecció:

No fore fi de sentiment,
Si no fos resucitament.

 L'universal creació en son estat actual d'imperfecció necessita un compliment i

Si no es resurrecció,
Lo mon no ha perfecció.