Pàgina:Obres completes IV - La tradició catalana (1913).djvu/244

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


I la falta d'acabament de l'home quan l'esperit s'és separat de la carn, segons ensenya la ciencia divina i humana, queda en evidencia amb aquest vers que a nosaltres ens entusiasma més que no pas una oda:

Si hom no et ressucitat
En altre mon pert la meytat.

 Atesa l'importancia del gran Llibre de Contemplació i el desconeixement general que d'ell hi ha, posem íntegre el darrer capítol de la Distinció XXIX. Difícilment en l'escola escociana ni en els altres filosops qui han predicat la limitació de les facultats humanes, pot trobar-se un troç de tant pregona bellesa filosòfica:

Com l'apercibiment e la conexensa del home es fenida e termenada:

 «Deu misericordios, piados, humil e dolç e simple e suau. Tres coses son, senyor, dintre les quals es termenada la virtut del apercibiment huma, les quals tres son, senyor, la vostra deitat, e la natura entelectual e la natura sensual. On beneyt siats vos, senyor, car tan son grans aquestes tres coses e tan es poca cosa l'entenement e l'apercebiment del home a esguardament d'estes tres coses, que les tres coses no poden caber en l'apercebiment del home, e l'apercebiment, senyor, cab en les tres coses. E gloriós Deu en aixi com l'enteniment e l'apercebiment del home es Senyor, fenit e termenat en les tres coses damunt dites, en aixi es termenat e fenit dintre lurs obres; car tantes son, Senyor, les vostres obres e les obres de la natura sensual e entelectual que no poden esser, senyor, totes sabudes ni apercebudes per home, car no poden totes caber en sabiea ni en sciencia d'home. On beneyt siats, vos, Senyor Deu, car en axi com avets volgut lo cors del home termenat dintre sis dresseres en axi, senyor, vos ha plagut que l'anima haja fenit e termenat son apercebiment e son enteniment en sis coses les quals son, Senyor, la vostra essencia e vostres obres, e natura sensual e ses obres e natura creada entelectual e ses obres. O Vos senyor