Pàgina:Obres completes IV - La tradició catalana (1913).djvu/389

De Viquitexts
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquesta pàgina ha estat revisada.


Obres completes IV - La tradició catalana (1913) (page 389 crop).jpg

CAPÍTOL VI

Joan Lluís Vives


I

Contrast de l'esperit d'aquest escriptor amb el dels anteriors. — El Renaixement i el Regionalisme. Cosmopolitisme d'en Vives. — Ses relacions amb els principals personatges de son temps i sa participació amb el moviment general de la civilització. — Fi eminentment religiós de tota sa literatura. — Se proposà imitar l'empresa de Sant Tomàs d'Aquino, de cristianitzar la ciencia humana i fer-la encaixar amb la sobrenatural; ¿n'ha reeixit?II

Melcior Cano y Vives. — ¿Aquest pot ésser anomenat restaurador? — Cesarisme literari del Vives, propri del Renaixement, i ofici d'aquest últim en la transformació social: fou vehícol de cosmopolitisme, i indirecta preparació del Regionalisme modern. Caràcter d'aquest. — Breu exposició del pensament d'en Vives: ascètic i místic, filosòfic, sociològic, pedagògic, apologístic. — Llibre de Disciplinis; a pesar de son caràcter cosmopolitic i de l'influencia del Renaixement guarda les qualitats de sa raça.


 Fonts principals d'aquest capítol.Joannis Ludovici Vivis Valentini Opera omnia… a Gregorio Majansio… — Valentiae Edetanorum in officina Benedicti Montfort 1782. Les referencies i cites són d'aquesta edició.